Over ons

Wat & waarom


Onze artistieke visie

Jazz Maastricht programmeert vernieuwend en plaatst jazz in het centrum van hedendaagse culturele ontwikkelingen. Wij kiezen daarbij voor kwaliteit en relevantie binnen de jazzcultuur. Wij definiëren jazz als een avontuurlijke improvisatie en communicatiekunst tussen artiest, publiek en omgeving. Deze brede definitie creëert ruimte voor een verdiepende dialoog met andere muziekgenres en kunstdisciplines. In ons programma kiezen wij verder voor een goed contrast tussen wereldtop en regionaal talent. Liefst natuurlijk met een primeur, zoals in het verleden Julia Biel, Musica Nuda, Maria João, Nguyên Lê en Bettye Lavette voor het eerst op Nederlandse bodem optraden.

Onze motivatie

Jazz Maastricht is evenveel bezig met jazz als met de stad Maastricht. Met onze activiteiten willen wij het creatief en internationaal leefklimaat van de stad versterken. Een verbetering hiervan maakt Maastricht aantrekkelijker als vestigingsplaats voor creatieve ondernemers; de motor van de economie. Een divers en kwalitatief cultureel aanbod verrijkt immers onze kennis, verbeeldingsvermogen en creativiteit. Waardevolle eigenschappen in deze snel veranderende wereld.

Onze partners

Onze evenementen zijn alleen mogelijk dankzij de inzet van onze vele vrijwilligers, stagiaires en (culturele) partners. Wij bieden onze vrijwilligers en stagiaires de kans om praktijkervaring op te doen in een dynamische leeromgeving en competenties te ontwikkelen om zo door te kunnen stromen in het culturele veld. Onze partners dragen bij aan de artistieke inhoud van ons programma middels hun kennis, financiële steun, netwerk en creativiteit. Een bloeiend cultureel veld begint met samenwerking.

Onze ontwikkeling

Jazz Maastricht heeft sinds haar oprichting in 2001 een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel inhoudelijke als organisatorisch. Van een traditioneel meerdaags Jazz festival in 2002 tot het nieuwe, genre-brede CrossCurrents festival in 2016. Bekijk gerust het Archief (bij Agenda) voor een overzicht van artiesten die ooit op onze podia stonden.

Ons programma

Wij organiseren maandelijks drie tot vier concerten met een verschillend karakter:

  1. Theaterconcerten in AINSI: inspirerende artiesten van internationale klasse
  2. World Top Concerts: driemaal per seizoen presenteren wij in samenwerking met het Theater a/h Vrijthof de wereldtop in de Papyruszaal
  3. 2in1 Evenings: kunstzinnige avonden met diverse kunstdisciplines van/voor studenten
  4. Clubconcerten in Muziekgieterij: kleine parels uit binnen- en buitenland
  5. Lazy Sundays-concerten: regionaal talent te Museum a/h Vrijthof

Daarnaast hebben wij een divers en internationaal festivalaanbod:

CrossCurrents Festival
Een interdisciplinair festival dat jazz midden in de Zeitgeist plaatst en verbindt met andere genres, kunstdisciplines en wetenschap.

Producties

Om onszelf, kunstenaars en publiek te blijven verrassen, bieden wij jaarlijks ook bijzondere producties aan.

Open Your Mind Producties
Zonderlinge artistieke samenwerkingsverbanden waarin grenzen op kunstzinnig, cultureel, nationaal, generatie en opleidingsniveau worden overschreden om tot iets nieuws te komen.

Educatie

Als laatste dragen wij ons educatieve steentje bij aan talentontwikkeling middels workshops, masterclasses, symposia, stages en studie-minors. Dit in samenwerking met Conservatorium Maastricht, Universiteit Maastricht, ABKM en iArts.

Governance Code Cultuur

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur.

GCC_beeldmerk_kleur_print

Projectenplan Jazz Maastricht 2019-2020

Download Projectplan 2019-2020

Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}