Over ons

Wat & waarom


Onze artistieke visie

Jazz Maastricht programmeert vernieuwend en plaatst jazz in het centrum van hedendaagse culturele ontwikkelingen. Wij kiezen daarbij voor kwaliteit en relevantie binnen de jazzcultuur. Wij definiëren jazz als een manier van leven waar openheid, zelf-expressie, communicatie en improvisatie centraal staan. Deze brede definitie creëert ruimte voor een verdiepende dialoog met andere muziekgenres en kunstdisciplines. Jazz Maastricht:

  • Presenteert alle kleuren van de Jazz voor een breed publiek met oog voor de Zeitgeist, artistieke & maatschappelijke relevantie, kwaliteit, en expressie. De concerten variëren van intieme luisterconcerten te AINSI Theater, tot dansbare club concerts in poppodium de Muziekgieterij of bijvoorbeeld Grenswerk, silent movie nights met live-soundtracks in Lumière Cinema en wereldnamen in o.a. Theater aan het Vrijthof en Parkstad Limburg Theaters.
  • Produceert jazz concepten van het Limburgs Real Book, Jazz Meets Science tot door Limburg reizende producties zoals Songs of Freedom (Metropole Orkest ft. Haevn, Blackbird, Brigitte Heitzer en Frans Pollux).
  • Verbindt talent met professional, verschillende generaties, diverse nationaliteiten, artiest & publiek, en purist & eclectische genieter.
  • Versterkt de Limburgse jazz scene, de regionale muziekketen, en de aantrekkelijkheid van deze regio om te wonen, werken en te creëeren.
  • Werkt grensoverschrijdend samen in de Euregio met inspirerende partners uit de cultuur, wetenschap, bedrijfsleven en overheden.
  • Inspireert. Wij zien jazz als een medium van expressie en programmeren artiesten met interessante perspectieven, vernieuwende muziek, en boodschappen met een open geest.
  • Transformeert emoties, stemmingen, inzichten, lichaamstemperaturen, sociale levens, en de muzikale oren van ons publiek.

Onze motivatie

Jazz Moves You Forward is de titel van ons laatste beleidsplan. Jazz Maastricht is evenveel bezig met jazz als met de stad Maastricht. Met onze activiteiten willen wij het creatief en internationaal leefklimaat van de stad versterken. Een verbetering hiervan maakt Maastricht aantrekkelijker als vestigingsplaats voor creatieve ondernemers; de motor van de economie. Een divers en kwalitatief cultureel aanbod verrijkt immers onze kennis, verbeeldingsvermogen en creativiteit. Waardevolle eigenschappen in deze snel veranderende wereld.

Onze partners

Onze evenementen zijn alleen mogelijk dankzij de inzet van onze vele vrijwilligers, stagiaires en (culturele) partners. Wij bieden onze vrijwilligers en stagiaires de kans om praktijkervaring op te doen in een dynamische leeromgeving en competenties te ontwikkelen om zo door te kunnen stromen in het culturele veld. Onze partners dragen bij aan de artistieke inhoud van ons programma en/of zakelijke fundering middels hun kennis, financiële steun, netwerk en creativiteit. Cultuur maak je samen.

Onze ontwikkeling

Jazz Maastricht heeft sinds haar oprichting in 2001 een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zowel inhoudelijke als organisatorisch. Van een traditioneel meerdaags Jazz festival in 2002 tot het huidige brede activiteitenportfolio bestaande uit concerten, jamsessies, festivals, interdisciplinaire producties, internationale jazz competitie, masterclasses, en meer. Bekijk gerust het Archief (bij Agenda) voor een overzicht van artiesten die ooit op onze podia stonden.

Governance Code Cultuur

Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur.

GCC_beeldmerk_kleur_print

Projectenplan Jazz Maastricht 2019-2020

Download Projectplan 2019-2020

Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}