Blog

Met haar fluweelzachte stem is de vergelijking met, zeg, een Ella Fitzgerald al snel gemaakt. De Amerikaanse soul/jazz zangeres Lizz Wright timmert al een aantal jaar aan de weg met haar met lof ontvangen studio albums, maar weet ook live een blijvende indruk achter te laten. Voor wie haar nog niet zo goed kent, hebben we tien van onze favoriete tracks onder elkaar gezet. Lizz Wright blijft verassen doordat ze er niet voor terug deinst om buiten de grenzen van haar genre te kijken met als resultaat dat ze altijd op het scherpst van de snede zit.

1. Hit The Ground (Dreaming Wide Awake)
Een krachtige lijst opener is Hit the ground. Deze bluesy folk ballade is geschreven in collaboratie met Jesse Harris. Die ken je misschien wel van de hits die hij voor Norah Jones heeft geschreven.


2. Seems I’m Never Tired Of Loving You (Grace)
Dit pareltje van haar nieuwste album Grace is ooit populair gemaakt door ene Nina Simone. Lizz Wright doet die legacy absoluut eer aan met een geheel eigen interpetatie. Het koor welke halverwege het nummer haar intreden doet benadrukt nog eens haar gospel achtergrond. Dit nummer voert je mee naar het diepste zuiden van de Verenigde Staten.

3. Hey Mann (The Orchard)
Hey Mann is een goed voorbeeld waar Lizz Wright elementen uit andere genres op zoekt. De pedel steel gitaar sluipt het nummer binnen die klinkt als een verre echo van Wright’s aangrijpende stem.

4. Coming Home (The Orchard)
Wright komt in dit nummer thuis maar is niet alleen. Haar gospel roots steken krachtig af tegen de met country doordrenkte backing. Het resulteert in een bijna spookachtig geluid die diep tot je door dringt.

5. My Heart (The Orchard)
Het laatste nummer in deze lijst van haar met lof ontvangen album The Orchard. In My Heart doen latin elementen zijn intrede in het reportoir van Wright. Met de opzwepende beat van dit nummer en met haar dynamische vocals laat Lizz Wright zien dat ze zich ook buiten haar gebruikelijke genre staande weet te houden.

6. In From The Storm (Fellowship)
Het uptempo “In from the storm” heeft een heerlijk aanstekelijke beat met een misschien wel herkenbare sound. Het nummer is namelijk geschreven door Jimi Hendrix. Wright’s vocale invulling van dit nummer in combinatie met de typische blues invloeden zoals de slide gitaar maken dit nummer tot een heerlijke bluezy track.

7. Southen Nights (Grace)
Lizz Wright opent Southern Nights met vocals die voelen alsof ze zweven. Wright vraagt haar luisteraar of ze bekend zijn met de Southern Nights en weet meesterlijk te vertalen waarom dat nachten als geen andere zijn. De track ontpopt zich langzaam tot een intieme kijk in de aantrekkingskracht van het vaak onbegrepen zuiden van de Verenigde Staten.

8. Walk With Me, Lord (Salt)
Deze track van haar debut album Salt laat zich het beste omschrijven als een funky gospel met een heerlijk aanstekelijke bas lijn. De subtiele gitaar solo eist de aandacht op en geeft het nummer dat scheutje extra pit waarna Wright weer naar voren kan komen om de Heer te vragen haar bij te staan.

9. Old Man (Dreaming Wide Awake)
In het zachte Old Man fluistert Wright de lyrics bijna in je oren. De prachtige country invloeden doen voelen alsof je op reis bent door het diepe zuiden van de Verenigde Staten, richting het uitgestreke midwesten.

10. Right Where You Are ft. Gregory Porter (Freedom & Surrender)
In deze prachtige waltz spelen Wright en Grammy Award winnaar Gregory Porter een intrigrende spel van contrasten. Haar honingzoete stem in samenwerking met Porter’s onderschijdende baritone maakt dit nummer tot het hoogtepunt van Freedom & Surrender

Bonustrack. River Man (Freedom & Surrender)
Het dromerige River Man is een intieme track met prachtige subtiele keys en een mysterieuze trompet solo van Till Brönner. Het mysterieuze laat zich verklaren wanneer je weet dat het nummer is gearrangeerd door Nick Cave.

 

Ontmoet de soul of the American South tijdens een intiem concert op 11 maart in Theater aan het Vrijthof en koop je tickets hier!

 Eén reactie op “10x Lizz Wright”

  1. op 11 maart heb ik met volle teugen genoten van het prachtige gezang van Lizz Wright en het professionele begeleidend orkest. Het laatste nummer dat Lizz Wright die avond zong maakte extra indruk op me. Ik heb de titel van dit lied niet kunnen verstaan. ( het was ’n nummer van haar pas opgenomen CD.
    Kunt u me de titel van dit lied achterhalen? Bij voorbaat mijn dank voor de te nemen moeite.

    mvg

    Jo Kesselaer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}