Event

zondag 15 september 2019

Songs Of Freedom | Metropole Orkest | Maastricht


Songs of Freedom is een groots muziekspektakel met het Metropole Orkest ft. Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird waarbij de 75-jarige Bevrijding van Limburg wordt gevierd gedurende drie spetterende theaterconcerten verspreid over Limburg.

Limburg werd in 2019 precies 75 jaar geleden bevrijd door de Amerikanen, Britten en Canadezen van de Duitse Bezetting. De steden kleurden oranje, overal wapperde de Nederlandse vlag, iedereen droeg oranje van rokken tot spelden, en Amerikaanse jazz hits schalden door de straten. Wat een feest moet dat geweest zijn! Je was er niet bij? Niet getreurd, want op deze avond doen wij het dunnetjes over met het meest swingende orkest ter wereld: het Metropole Orkest. Zij zijn ’s werelds belangrijkste jazz-en pop orkest, en zijn onlosmakelijk verbonden aan de bevrijding omdat zij in 1945 speciaal werden opgericht door de regering in ballingschap en het koningshuis om het volk ‘hoop en vertier te bieden’.

Het programma ’Songs of Freedom’ brengt de belangrijkste naoorlogse songs uit de jazz- en popmuziek met als thema vrijheid en verbondenheid. Liedjes van verschillende generaties, uit Limburg, Nederland en de rest van de wereld. Zij worden mede uitgekozen en gezongen door Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird. Een unieke, swingende en fantastische avond uit voor jong en oud! 

HAEVN
Een uitverkocht Carré, Paradiso en Oosterpoort, bijna 900.000 maandelijkse luisteraars op Spotify en een 3FM award. HAEVN wist Nederland binnen no-time te veroveren met wat het beste te beschrijven valt als stevige pop met een inhoudelijke boodschap. Samen met het Metropole Orkest spelen zij tijdens de drie Songs of Freedom concerten nummers uit hun eigen repertoire, waaronder muziek van hun in 2018 uitgekomen debut album “Eyes Closed”.

Brigitte Heitzer
Toen Brigitte in 2007 het televisieprogramma “Op zoek naar Evita” won, kwam haar carrière als musicalster in een stroomversnelling terecht. Ondertussen heeft ze hoofdrollen vervuld in grote musicalproducties zoals Evita (2007, 2018), Miss Saigon (2011) en als Assepoester in Into the Woods (2017). Samen met het Metropole zal zij de nummers zingen van de grootste liedjesschrijvers ter aarde. Denk aan Jaques Brel, Toon Hermans, Ramses Shaffy of John Lennon.

Frans Pollux
Schrijver, muzikant, presentator, dagvoorzitter, zanger. Frans Pollux laat zich niet makkelijk vangen in één woord. De Venlonaar laat zich misschien nog het beste omschrijven als een geboren verhalenverteller. Samen met het Metropole Orkest zal hij opzoek gaan naar het verhaal van de bevrijding en zoals alleen hij dat kan in een muzikaal jasje gieten!

Blackbird
De van oorsprong Limburgse Merel Koman, beter bekend als Blackbird, groeide op met de muziek van John Denver, The Eagles en Phil Collins, maar danste ook op Vivaldi. Met haar debuutsingle ‘Wicked Song’ (2017) werd Blackbird uitgeroepen tot NPO Radio 2 “Nieuwe Naam” en prijkte het nummer zeven weken in de hitlijsten van Spotify Nederland. Ze stond al op Pinkpop en staat nu samen met het Metropole Orkest op het podium tijdens Songs of Freedom.

Lex Uiting
De geboren Venlonaar Lex Uiting komt naar Maastricht, Venlo en Heerlen voor Songs of Freedom! De verslaggever, zanger, radio- en televisiepresentator wist eerder veel waardering te verwerven met zijn NPO documentaire en gelijknamig nummer “Nao ’t Zuuje” over zijn aanstelling als Prins Carnaval van Venlo in 2017 welke perfect de ziel van het Limburgse Carnaval wist te verbeelden. Nu staat hij tijdens Songs of Freedom op de planken als presentator en gastheer tijdens een muzikale avondwandeling langs de liedjes over, voor en door de vrijheid met het wereldberoemde Metropole Orkest en gastmuzikanten van Limburgse bodem.

Deze avond is ontstaan uit een bijzondere samenwerking tussen Theater aan het Vrijthof, Jazz Maastricht, Parkstad Limburg Theaters, De Maaspoort Theater & Events, en het Metropole Orkest, en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg in het kader van Limburg viert 75 jaar bevrijding.


Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}