Event

maandag 16 januari 2017

Mark Guiliana Jazz Quartet & Avishai Cohen Quartet

20.00–23.00 Theater a/h Vrijthof

De “reïncarnatie van Miles Davis” (LA Weekly) en “favoriete drummer van David Bowie” (Rolling Stone). Twee NY sterren van de moderne jazz op één avond: trompettist Avishai Cohen en drummer Mark Guiliana! We LOVE New York!

Avishai Cohen Quartet

De Israëlische trompettist Avishai Cohen (1978) staat in de DownBeat polls al jaren op de eerste plek als jonge hedendaagse trompettist. Zijn debuut album op ECM Into The Silence (2016) laat zien waarom. Het is een reflectieve viering van het leven waarin hij de dood van zijn vader rauw en eerlijk een plek geeft én tegelijk de schoonheid van het leven viert. De muziek vormt een bijzondere suite en varieert subtiel tussen rouw, trots en vreugde. De combinatie van persoonlijke diepgang, muzikaliteit, sublieme techniek en zijn openheid voor andere genres zoals rock ’n roll verklaren waarom hij door velen als de reïncarnatie van Miles Davis wordt gezien. Zijn grote voorbeelden zijn Miles Davis, Dizzy Gillespie, Kenny Dorham, Clifford Brown en Sonny Rollins. De afgelopen editie van het Jazz Middelheim Festival was hij Artist in Residence en naast zijn muzikale activiteiten is hij bijvoorbeeld ook Artistic Director van het Jerusalem Jazz Festival.

“An extra­vagantly skilled trumpeter, relaxed and soulful… deftly combining sensitivity and flair” schreef de New York Times.

Lineup:

Avishai Cohen – trompet
Yonathan Avishai – piano
Barak Mori – contrabass
Nasheet Waits – drums

Mark Guiliana Jazz Quartet

De Amerikaanse slagwerker Mark Guiliana (1980) is een drummer die alle stijlen beheerst en zich ook onderscheid als componist, producer en docent. Hij is een vernieuwer in de jazz, die thuis is in zowel de hardbop als nieuwe beats uit hiphop en elektronische dansmuziek. Naast zijn muziekopleiding waren de zes jaar die hij drumde bij de prominente Israëlische bassist Avishai Cohen zijn leerschool. Die bracht hem de wereld rond, en hij drumt mee op zes albums. In zijn woorden: „Vooral Cohens methode dat er niets wordt opgeschreven maakte indruk toen ik vers van school kwam. Ik leerde te vertrouwen op mijn oren en niet te veel te denken in muziek waarin veel ritmische complexiteit komt kijken.”

Mark Guiliana werkte veelvuldig met David Bowie (Blackstar – 2016) en tourde met o.a. Brad Mehldau (Taming The Dragon), John Scofield en bassist Avishai Cohen.  Zijn drumslagen vinden weerklank over de hele wereld en voor velen is hij de hottest drummer van het moment. Hieronder enkele quotes:
New York Times: “een drummer om wie zich een cultus van bewondering heeft gevormd.”
Time Out London: “What happens when you add hard bop drum masters Elvin Jones and Art Blakey to a 1980s Roland 808 drum machine, divide the result by J Dilla and then multiply to the power of Squarepusher? Answer: Mark Guiliana.”
Modern Drummer Magazine: “For many observers, he’s the guy to watch if you want to know where the great art of drumming is right now- and where it could be headed.”

Zijn band levert volgens de Volkskrant “bloedstollend samenspel” en leverde met Family First (2015) een puur jazz album en toonaangevend debuut af.

Lineup:

Jason Rigby – tenorsax
Fabian Almazan – piano
Chris Morrissey – contrabas
Mark Guiliana – drums

Tijdschema

20h00 Mark Guiliana Quartet
21h00 Pauze + DJ ‘New York, New York’
21h30 Avishai Cohen Quartet
22h30 DJ ‘New York, New York’

Denk aan

Miles Davis | Aphex Twin |

Laatste plaat

Family First (2015) | Into The Silence (2016)

Links

Mark GiuluanaAvishai Cohen


Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}