Event

zaterdag 19 mei 2018

GoGo Penguin & Phronesis – CrossCurrents Festival


Schema
Deur- 19:30
Phronesis- 20:00
Pauze- 21:15
GoGo Penguin- 21:45 

DIT IS NIET HET JAZZFESTIVAL VAN JE OPA

Het CrossCurrents Festival duikt diep in onbekende wateren, om onze toekomstvisie op jazz in kaart te brengen. Na een succesvolle lancering in 2017, met volgepakte locaties en veel lof van de pers, is CrossCurrents Festival terug. Gedemonteerd en uitgebreid voor –  verspreid over drie dagen in 2 maanden – door improvisatie aangewakkerde shows. Op de derde en laatste avond van CrossCurrents 2018 zijn alle ogen gericht op de sensationele Britse elektronische-instrumentele jazzers GoGo Penguin – met werk van nieuwe album – en het onvoorspelbare, altijd in ontwikkeling zijnde, Engels-Scandinavische supertrio Phronesis.


GOGO PENGUIN

Het sensationele uit Manchester afkomstige trio GoGo Penguin is bekend geworden vanwege het bedenken van zelfgenoemde “akoestische elektronica”. Hun geluid vindt zijn oorsprong in jazz en zit vol geluiden van computerspellen, storende breakbeats, hypnotiserende melodieën en opjagende baslijnen. Ze gebruiken elementen van vooruitdenkende post-bop en gelijktijdig van indierock en elektronische dance – en dat alles zonder de hulp van enige daadwerkelijk elektronisch instrumentarium. Het resultaat is een bedwelmende mix invloeden van Aphex Twin tot Brian Eno, Shostakovich tot Philip Glass, en Massive Attack tot Radiohead; ze zijn geen doodgewoon jazztrio!

De minimalistische pianothema’s, voortstuwende baslijnen en de elektronisch geïnspireerde drums van GoGo Penguin trokken in 2012 voor het eerst de aandacht op hun album “Fanfares”. In slechts enkele jaren is het in jazz geschoolde trio uitgegroeid tot een onderscheidend geluid dat genres overstijgt. Inmiddels zijn ze 6 jaar en 2 albums verder en hebben ze wereldwijd de fans voor zich gewonnen, bewondering van de pers ontvangen, de hoofdact gevormd op talrijke festivals, genomineerd voor de Mercury Prize en hebben een contract gesloten met het legendarische Blue Note.

De onophoudelijke ontwikkeling van GoGo Penguin is rusteloos en verkennend en zij zullen hun nieuwe album “A Humdrum Star” uitbrengen op 9 februari 2018. CrossCurrents Festival zal een van de eerste gelegenheid zijn om hun nieuwe muziek live te horen!

Line-up:
Chris Illingworth – Piano
Nick Blacka – Bas
Rob Turner – Drums


PHRONESIS

Met een Deense bassist, een Engelse pianist en een Zweedse drummer vormde Phronesis de voorhoede van de Europese clubscene. De laatste jaren echter hebben hun explosieve liveshows en opnames hen met onverbiddelijke stuwkracht in de internationale spotlights gedreven. Zij zijn in Londen ontstaan in 2005 en hoewel ze meer Scandinavisch dan Brits zijn, zijn ze de hoeksteen van de Engelse jazzwereld geworden. Hoewel hun vroegere werk teruggrijpt op de ritmische jazztrio’s van Chick Corea, Avishia Cohen en Esbjörn Svensson, heeft Phronesis een unieke en zeer energiek geluid ontwikkeld dat wordt aangedreven door ingewikkelde ritmische lagen en virtuoze improvisaties.

Wijdverbreid geprezen door critici en de pers: “een van de grote jazztrio’s” (London Jazz News), “eenvoudigweg fenomenaal” (All About Jazz) en “een van de opwindendste bands op aarde vandaag de dag!”. Ze traden wereldwijd op, van Marokko tot Brazilië en Australië tot Noord-Amerika. De indrukwekkende albums die ze uitbrachten zijn bedolven onder prijsnominaties.

Over de jaren heeft Phronesis een indrukwekkende reputatie verworven met de opwindende kwaliteit van hun optredens: als een van de weinigen zijn ze in staat om met een onwrikbaar vermogen mensen op te winden, te inspireren en te bewegen. Hun geluid is een meevoerende groove dat volkomen toegankelijk is ondanks de onderliggende complexiteit ervan. Zo worden hun liveshows betoverende achtbanen.  

Line-up:
Jasper Høiby – Bas
Ivo Neame – Piano
Anton Eger – Drums


QUOTES VAN DE PERS

GoGoPenguin

“als een avontuurlijke nummer van Radiohead of de soundtrack van een gewelddadige jaren ’70 film.”  – Matt Collar, All Music

GoGoPenguin maakt een ander soort muziek: herhalend en aangroeiend als dance, rijkelijke akkoorden in onophoudelijke ostinati, plezier vindend in permutaties.”
– Jon Pareles, New York Times

Eigenzinnig doch verfijnd, sluw slim en altijd vooruitkijkend. Uitbundig of stilletjes reflecterend, ze brengen over een gevoel van positiviteit over.” “Het is een scherpe mix dat vreugde uitdagingen verrukt en uitdaagt terwijl ze oorstrelend genoeg blijft om af te spelen tijdens de brunch met je ouders.”
– Geno Thackara, All About Jazz

Phronesis

“Ik ben een groot fan… Een prachtig en chaotisch gesprek tussen drie geweldige muzikanten…” – Jamie Cullum, BBC Radio 2

“Dit heb ik nodig…”
– Gilles Peterson, BBC 6 Music

“Pas op voor Phronesis – ze kunnen je leven veranderen!”
– Sean Rafferty, ‘In Tune’ BBC Radio 3

“..de meest opwindende ervaring in Britse jazz”
– The Telegraph 

“Het opwindendste en fantasierijkste pianotrio sinds EST”
– Jon Newey, Jazzwise

“Phronesis maakt muziek met hart en ziel en maakt de wereld dat kleine beetje beter”
– All About Jazz

“…al een aantal jaar het beste pianotrio aan deze kan van de oceaan. Niks minder!”
– Jazz Magazine (France)

“Ik zet mijn geld in op een van de meest opwindende jazzbands die momenteel waar ook ter wereld opereren.”
– The Jazz Breakfast

“Deze tijdloze jazz is zinderend, creatief en hoog in de lucht. De energie, intensiteit en interactie gaan in volle vaart.”
– Music Omh

Denk aan

Mark Guiliana, Philip Glass, The Bad Plus, Esbjorn Svensson

Laatste plaat

The Behemoth, Man Made Objects

Links

GoGo PenguinPhronesis


Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}