Event

maandag 25 november 2019

Avishai Cohen & Yonathan Avishai + Kairos 4Tet


Een ode aan de schoonheid tijdens deze intieme double bill met het virtuoze duo: trompettist Avishai Cohen en Yonathan Avishai in combinatie met UK sensatie Kairos 4Tet.

Avishai Cohen & Yonathan Avishai

In 2016 stond Avishai Cohen (1978) met zijn kwartet op het podium te Theater aan het Vrijthof voor een praktisch uitverkochte zaal in double bill met Mark Guiliana. Nu komt hij terug met werk van zijn nieuwe album in een intieme duo setting met pianist Yonathan Avishai. De twee musici kennen elkaar al meer dan twintig jaar, deelden een huis in Tel Aviv, en treden overal ter wereld op.

Trompettist Avishai Cohen,  wordt wereldwijd erkend vanwege zijn bedachtzame, expressieve stijl. De New York Times was er van overtuigd de geest van Miles Davis in zijn spel te horen. Hij koppelt de melancholieke muzikale ondertoon van zijn vaderland Israël aan die van de Amerikaanse jazz. Dat doet hij zowel in zijn eigen composities als in interpretaties van muziek van onder meer Dizzy Gillespie, Charles Mingus en Ornette Coleman. Cohen speelde zijn eerste noten als solist al in 1988 en mocht later met een beurs naar het Berklee College of Music in Boston. Toch kwam hij pas echt tot wasdom toen hij in de New Yorkse jazzclub Smalls ging spelen. Zijn ECM-debuut Into The Silence was in veel landen het bestverkopende jazzalbum van 2016. In 2017 kwam de prachtige opvolger Cross My Palm With Silver uit dat vijf sterren kreeg van The Guardian. Op beide albums speelt Yonathan Avishai (1977) een belangrijke rol met ijzersterk pianospel. De inmiddels in Frankrijk woonachtige toetsenist heeft sinds kort ook eigen muziek uit op het ECM label, gebundeld op het eerder dit jaar uitgekomen prachtige album Joys and Solitudes. Voor het eerst treden Cohen en Avishai nu als duo op, met jazzstandards en eigen composities die wederom zijn opgenomen door Manfred Eicher voor een album release in het najaar van 2019. Muziek die op een fascinerende manier de rijke muzikale bagage van deze topmusici reflecteert.

 

Kairos 4tet ft. Emilia Mårtensson & Marc O’Reilly

Kairos is een Griekse term dat ‘het ultieme moment’ betekend. Spelen met het nu, verleden en toekomst is wat Kairos 4Tet als de beste doen. Een liefde voor tekst en goede liedjes, combineren zij met invloeden uit de klassiek, jazz en Engelse folk traditie. Wat ons aanspreekt, al sinds hun debuut-album in 2010, zijn hun kenmerkende opzwepende grooves, open composities, bezwerende improvisaties en vooral hun sterke melodieën, die soms nog dagen in je hoofd blijven zitten.
Na een 3-jarige stop is Kairos 4Tet terug op de internationale podia en beleefd hun eerste optreden in Maastricht na een langdurige zenuwblessure van bandleider Adam Waldmann. Verwacht vooral nieuwe muziek van hun vierde en nog te verschijnen studioalbum met, leuke sidenote, de teksten van steracteur, regisseur en jeugdvriend van Adam Waldmann, Rupert Friend (Pride & Prejudice, Homeland).

De band speelt de eigenzinnige composities van saxofonist Adam Waldmann die live zowel tenor als sopraansax bespeelt. Hij begon zijn carrière als sessiemuzikant voor artiesten als Alicia Keys, Arctic Monkeys, Mark Ronson en Mark Guiliana, en had o.a. lessen van Yuri Honing. Zijn saxofoon geluid wordt vaak vergeleken met die andere grote Engelse saxofonist Andy Sheppard. In 2010 sprong hij in het diepe als bandleider van Kairos 4Tet en releasde zijn debuut album ‘Kairos Moment’. Sindsdien won Kairos 4Tet o.a. de MOBO Award voor beste jazz act in de UK (2011) en speelden zij door heel Europa op prestigieuze jazz festivals en podia. De lineup bestaat verder uit  de Parliamentary Jazz ‘Vocalist of the Year’ award winnares Emilia Mårtensson, Ierse folk troubadour Marc O’Reilly, ondersteunt door een All-Star Engelse rimtesectie van Richard Spaven (Cinematic Orchestra, Flying Lotus, Jose James), bassist Jasper Høiby (Phronesis, Shai Maestro) en pianist Ivo Neame (Marius Neset, Phronesis, Hermeto Pascoal). Een sextet om je vingers bij af te likken.

Quote: “Under the leadership of saxophonist Adam Waldmann, Kairos 4Tet have found a melodious medium between traditional Jazz and the forward facing nature of the great young British Jazz groups. The band’s compositions are open and accessible, but there’s no compromise when it comes to intuitive, intelligent playing and adventurous arrangements” – THE MERCURY PRIZE

Lineup

Adam Waldmann – Saxofoon
Emilia Mårtensson – Zang
Marc O-Reilly – Zang
Jasper Hoiby – Contrabass
Ivo Neame – Piano
Richard Spaven – Drums

Denk aan

Miles Davis / Wayne Shorter / Esbjörn Svensson

Laatste plaat

Joys and Solitudes (2019)

Links

Yonathan AvishaiKairos 4TetAvishai Cohen


Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}