Event

maandag 20 november 2017

Christian Scott aTunde Adjuah

20.00 Bonbonnière

New Orleans’ stijlgod leidt een nieuw tijdperk van jazz

Christian Scott is een tweevoudig Edison winnaar en genomineerd voor Grammy’s als trompettist, componist, producer en bandleider. Hij heeft een onmiskenbaar geluid en daadwerkelijk iets te vertellen.

Christian Scott aTunde Adjuah gaat al jaren als een speer, onder meer in samenwerking met McCoy Tyner, Prince, Marcus Miller, Eddie Palmieri, Mos Def (Yasiin Bey), Thom Yorke en Solange Knowles (zus van Beyoncé Knowles). In 2016 schoot hij naar de voorhoede van de jazz scene: Scott won de JAZZFM’s Innovator/Innovation of the year Award en de Downbeat Critics Poll Rising Star Composer & Trumpet. Hij speelde op North Sea Jazz (Rotterdam) in 2016 en Transition Festival (Utrecht) in 2017.

Hij noemt zijn nieuwe, strakke benadering tot muziek ‘Stretch-Music’; hij trekt geluiden uit elkaar en versmelt ze in een hybride vorm van invloeden, waarin de ritmische, melodieuze en harmonische bouwstenen van jazz één worden met andere genres, vormen en culturen.

Op zijn laatste plaat Ruler Rebel (2017) mengt hij trap, New Orleans funk en Sergio Leone’s spaghetti western soundtracks. Het is het debuut van een drieluik – The Centennial Trilogy – dat dit jaar verschijnt als eerbetoon aan de eerste jazzopnames in 1917.  Scotts vermogen als trompettist werkt sterk door in zijn opnames;  in lange, uitgestrekte solo’s en een combinatie van sonische stijlen die niet het recht hebben met elkaar gecombineerd te worden.

Christian Scott is echter meer dan enkel een technicus. Zijn artistieke doel is het overstijgen van etniciteit door muziek. In zijn eigen woorden:

Maar als ik de samenwerking kan laten zien van alle ogenschijnlijke gescheiden groepen, als ik kan trouwen met het geluid, dan laat het zien dat mensen niet alleen verenigbaar zijn, maar we hetzelfde zijn. Onze harten zijn gelijk.’

Het eindresultaat: een diep en persoonlijk geluid, pulserend met rauwe energie. Christian Scott vond zijn inspiratie in zijn eigen ervaring als zwarte Amerikaan en de recente politieke ontwikkelingen die een nieuw gevoel van noodzaak aan zijn boodschap geven. Door zijn soms provocatieve en uitgesproken houding – met titelnummers als K.K.P.D.: Klu Klux Police Department – is hij een kracht om rekening mee te houden, tot ver buiten de culturele scene.

Geprezen door velen, van Rolling Stone, tot Pitchfork en NPR Music, vormt dit een concert dat je niet wilt missen, want Scotts reputatie zal alleen maar blijven doorgroeien.

Lineup

Christian Scott aTunde Adjuah – Trumpet, Reverse Flugel, Sirenette
Shea Pierre – Piano, Rhodes
Kris Funn – Bass
Joe Dyson – Drums
Logan Richardson – Sax


 QUOTES VAN DE PERS:

Christian Scott maakt een van de interessantste jazz op dit moment.”
– Stereogum

Ruler Rebel is treffend in zijn mix van het organische en het elektronische, het scherpe en het tijdloze, met Scotts wijde, broeierige lijnen, uitgespreid over de ruige beats van trap, de dynamische ritmes van de 21e eeuwse jazzdrum en de tradities van percussie van West-Afrika.
Rolling Stone

Ongetwijfeld het meest opmerkelijke debuut dat het genre heeft gezien het afgelopen decennium
Billboard Magazine

Christian Scott leidt een nieuw tijdperk van jazz in
NPR

de Architect van een nieuwe commerciële, levensvatbare fusie” and “jonge stijlgod van jazz.”
Jazz Times

Denk aan

Robert Glasper | Thundercat | Ambrose Akinmusire

Laatste plaat

Ruler Rebel (2017)

Links

Christian Scott


Music player

{{playlist.user.username}}

{{playlist.title}}

Jazz Maastricht playlist
{{ currentTime / duration }}